Skorstenar
Äldre hus har murstock och skorstenar av natursten fogad  med lerbruk. De putsades ljusa med kalkbruk. Med ökad tillgång på tegel under 1800-talets andra hälft ersattes äldre murstockar och framförallt skorstenar av nya i tegel. Med teglet formades detaljrika utkragningar och mönstermurningar på skorstenarna. Skorstenen är mycket viktig för husets utseende. Behåll den, även om den i dag inte har någon funktion. Var noga med valet av tegel och bruk samt detaljutformningen vid renovering.
Taket
Många olika taktäckningsmaterial har använts genom tiderna: torv på näver, brädor, träspån, tegel, skiffer, tjärpapp, eternit, cement- och betongpannor samt plåt. Flacka tak (27-34o) är vanliga på bostadshus. Den brantare lutningen (45o) hör till halmtakstekniken och förekommer på uthusbyggnader i hela Syd- och Mellansverige. Om du behöver byta ut Ditt tak - använd traditionella takmaterial. Ett vackert och billigt takmaterial får Du genom att köpa begagnade tegelpannor.

Färgsättning
Äldre färgsättningar byggdes upp av kulörer brutna med jordpigment som var billiga och lätta att tillgå. Vanliga kulörer var olika ockror, från smörgult till mörkt brungult. Umbror och terror i bränd och obränd form ger olika bruna nyanser och järnoxidrött var ett vanligt rött pigment. Du kan få hjälp med färgsättningen av Ditt hus genom byggnadsnämnden, länsmuseet eller länsstyrelsen.

Falu rödfärg
I Europa förekommer Falu rödfärg endast i Sverige och Finland samt i någon grad också i Norge. De första rödfärgade husen har spårats till slutet av 1500-talet men blev först allmänna på landsbygden under 1800-talet. Falu rödfärg är en biprodukt från gruvdriften och har sedan 1700-talet tillverkats i Falun. Äkta Falu rödfärg innehåller rödfärgspulver ( järnoxid),  järnvitriol, vatten, rågmjöl och fr.o.m sekelskiftet 1900 en mindre mängd linolja. Det är en billig färg, som är lätt att måla med! Färgen skyddar träet mot röta,  åldras vackert och är lätt att förnya.
Dörr
Interiören

Interiören byggs upp av väggar, golv, tak, dörrar, fönster, listverk och eldstäder. Golven lades med brädor eller sten. Väggarna dekorerades med t.ex. tapeter. Efter hand byttes den öppna spisen ut mot kakelugn och järnspis. Snickerierna blev mer arbetade; dörrspeglar, lister och foder fick frästa profiler. Bevara de vackra detaljerna. En skev dörr går att  justera, och en otät kakelugn går att mura om.

Linoljefärg

Linoljefärg består av linolja och pigment. Användningen av linoljefärg slog igenom i städerna på 1700-talet och på landsbygden 1800-talets andra hälft. Den ljusa linoljefärgen skulle få trähusen att efterlikna de ofta förnämare stenhusen. Linoljefärgen har de senaste decennierna fått konkurrens av moderna oljefärger. De oljor som ingår i dessa färgtyper tränger inte in i träet lika bra som linoljan gör.

Fråga därför efter äkta linoljefärg !

Nästa sida  Til kultur 4