• P dansk - In Danish
  • In English - P engelska

  • Alebos framsida
  • Utsikt över Unnen
  • I Ebbe Skammelsons kölvatten

Upptäck lokal kultur

Värt att se i Unnaryd och dess omnejd

I Ebbe Skammelsons Kölvatten

15 prospekt över olika besöksmål i området runt Alebo Pensionat

Lingon   Krösarundan - en resa i tid, natur och mat. Mat och museer i gränsbygden Här presenteras en tur på ungefår 21 mil vilken tar dig genom en bygd fylld av historia. Du reser genom Nissans och Fylleåns natursköna dalar. Vid Unnaryd når du även Unnen och Bolmen.   Hemsida»

Hylte Kommuns turistguide 2014 Turistguide

 

Brunnsbacka Sågkvarn
Brunnsbacka S�gkvarn - illustration av Lars Lidman

Brunnsbacka Sågkvarn utgör en ålderdomlig anläggning i funktionellt skick där en vattendriven kvarn med ramsåg och stickhyvel har bevarats för eftervärlden. Sågningen upphörde på 1930-talet, kvarnen något senare men stickhyveln användes så sent som 1951. Anläggningens exakta ålder har inte kunnat fastställas men det uppges att här fanns en sk skvaltkvarn redan på 1600-talet. Skvaltorna har traditionellt sett anor tillbaka i medeltiden, då invandrande munkordnar förde kunnandet med sig. Konstruktionen med handyxade bottenstockar uppvisar ålderdomliga drag. Under 1870-talet har en del upprustningsarbeten utförts på anläggningen, som bidragit till dess nuvarande utformning. En mera omfattande restaurering genomgick sågkvarnen 1983. Brunnsbacka Sågkvarn kunde enbart köras säsongvis när det var god tillgång på vatten i Brunnsbackaån. Vattentillgången delades med Hyltebergs Såg på andra sidan ån där ruinerna efter en liknande anläggning syns än i dag. Anläggningen är, för att ligga så långt söderut i Sverige, ganska ovanlig i sitt slag. Sågkvarnen sköts i ett samråd mellan markägarna, Länsstyrelsen och Brunnsbackastiftelsen där företrädare för Hembygdsförening, Samhällsförening, LRF och Fiskevårdsområdet ingår.
Stiftelsen anordnar en gång om året på Brunnsbackadagen demonstration av sågkvarnen: "Tidigt på våren på Brunnsbackadagen dämmer de strömmen i ån. När vattnet står högt och trycker mot luckan öppnar de rännan och släpper på forsen, tungt emot hjulet. Då rullar den gamla Brunnsbacka i gång och dunkar i strömmens porlande brus. Då sågar de bräder till lador och hus, hyvlar stickor till tak och maler brödsäd till mjöl så som sen urminnes tider".
Skriv ut karta Skriv ut

Bonadsmuseet i Unnaryd        Hemsida»


Bonadsmuseet - illustration Lars Lidman

Museet ligger i hembygdsparken och är byggt kring en donation av syskonen Larsson i Sjö. Här visas en obruten, över 200 årig bonadstradition i Unnarydstrakten. Museet är Sveriges enda separata museum för det sydsvenska bonadsmåleriet. Hembygdsparken är vackert belägen i lummig grönska vid ån, där ett flertal gamla hus bildar en fin grupp. I hembygdsparken finns även en fungerande kopia av en vadmalsstamp.
Skriv ut karta Skriv ut

Alebo Pensionat - Sveriges äldsta fungerande pensionat

Ett tidstypisk kulturminne, ett kurhotell, byggt i timmer 1897, etablerat vid hälsokällan i Alebodal, som varit känd sedan 1600 talet. Hotellet fungerade de första åren uteslutande som kurort och badanstalt. Än idag kan gästerna nyttja det mineralrika vattnet. Här finns i dag även á la carte restaurang . På menyn finns många rätter baserade på naturliga produkter direkt från sjö och skog. Från restaurangen har ni en förtjusande utsikt över sjön Unnen.

Chalanderska Samlingen

Ett unikum i svenskt museiarbete. Det Chalanderska Möbelsnickeriet, med möbler från sekelskiftet, som blivit hantverksmuseum i Jälluntofta, har donerats av sonen, civilingenjör Daniel Chalander, Ås. Museet har även en fullt utrustad gammal urmakeriverkstad. Johannes Chalander levde 1844 till 1931.
Skriv ut karta Skriv ut

Femsjö Kyrka

Femsj� Kyrka

Kyrkan har medeltida anor, men interiören är stärkt präglad av 1700 talet och de takmålningar, som år 1749 utfördes av "målaren och conterfeijaren" Peter Edberg, korpral vid Jönköpings regemente. Som förlaga använde han kopparsticken i en tysk andaktsbok. Kyrkan har bl.a. en mycket gammal dopfunt.
Skriv ut karta Skriv ut

Friesminnet

Elias Fries

Museum invigt 1978 i en sidobyggnad till prästgården för att erinra om och hedra minnet av professor Elias M. Fries, som var född i den gamla prästgården den 15 augusti 1794. Elias M. Fries räknas näst efter Linné som den främsta inom botaniken. Hans "Systema Mycologicum", svampsystemet, blev normgivande ifråga om svamparnas namngivning. Friesminnet rymmer också ett bibliotek från 1800 talet. Skriv ut karta Skriv ut