”Husmanskost” med finess – lektion 1

Förrätt 

Ceasar sallad

10 personer 

  • 1-2 salladshuvuden (helst Romaine sallad)

  • 2 äggulor eller 2 hela löskokta ägg

  • Citronsaft (av färsk citron)

  • 2 klyftor vitlök + 2 klyftor vitlök till brödet

  • 6 små ansjovisfiléer

  • En god olivolja (Vierge Extra)

  • 2-3 msk färsk riven parmesanost

  • Salt och peppar

  • Bröd till brödcroutoner (osötad vitt bröd)

1.   Skölj ur salladen, slunga den och strimla den.

2.   Skär brödet i tärningar (1X1 cm). Vänd dem i olivolja och rosta dem i ugnen vid 200o till de är gyllene. Pressa 2 klyftor vitlök ut över brötcroutonerna och rosta dem ett par minuter till.

3.   Vispa ihop dressingen som till en tunn mayonnaise. Blir den för tjock – tillsätt lite vatten. Börja med äggulor, sedan citronsaft, salt och peppar, vitlök. Till slut rörs i olivoljan. Tillsätt härefter hackad ansjovis och riven parmesan.

4.   Häll dressingen över salladen. Tillsätt brödcroutoner och avsluta med hyvlad parmesan på toppen.

Vinförslag: Ett gott torrt rosévin från Provence 

“The Ceasar salad was invented by Ceasar Cardini at his restaurant in Tijuana, and is named after him. He "invented" it when he saw a salad one of his busboys would make that included raw eggs and anchovies.”