”Husmanskost” med finess – lektion 1

Huvudrätt 

Salsafylld fläskfilé med Hasselbach-potatis och rödvinssås

 Salsafylld fläskfilé  -  4 personer 

  • 600-800 g fläskfilé

  • 1 msk kapris

  • 1 dl hackad persilja

  • 2-3 vitlöksklyftor

  • ½ dl god olivolja (Vierge Extra)

  • 2 msk saft av färsk citron

  • 2 msk margarin eller smör

  • 4 soltorkade hackade tomater

  • Salt och peppar

 

Börja med att mixa en salsa av kapris, persilja, soltorkad tomat, vitlök och olja. Smaka av med citronsaft (citroner är olika i smak).

Skär bort senor och fett på fläskfilén Skär upp köttet längs med och platta det ut till en stor ”kaka”.

Bred på salsan, rulla ihop och snöra dem med hushållssnöra.

Smält smör/margarin i en panna och bryn köttet runt om. Färdigstekas i ugn vid 175o i 20-25 minuter.

Servera köttet i skivor med rödvinssås, hasselbachpotatis och smörslungad brysselkål.


Rödvinssås  -  4  personer

Bassås: Brun grundsås

  • 15 g smör eller margarin

  • 20 g mjöl

  • ca. 4 dl sky eller buljong

  • Salt och peppar

  • 2 dl rödvin

  • 2 msk hackad schalottenlök

Bryn smör/margarin. Häll i mjölet och låt det bryna lätt. Tillsätt sky/buljong lite i taget och låt såsen koka 3-5 minuter.

Rödvinet kokas in till hälften med hackad schalottenlök. Brunsåsen tillsättes.

Såsen kokas några minuter och  kan ev. passeras i sikt.

Hasselbachpotatis  -  4 personer 

  • ¾ - 1 kg medelstora potatis

  • 1 dl smält smör eller margarin

  • 1 dl ströbröd

  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 225 gr. . Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom. Det går lätt om man lägger dem i en stor slev !

Lägg potatisarna på ett smort ugnssäkert  fat eller i en långpanna. Pensla dem med smält smör/margarin och strö salt, peppar och ströbröd över dem. Bakas ca. 45 minuter i ugnen till de har blivit ljusbruna.

Såsen kokas några minuter och  kan ev. passeras i sikt.

Vinförslag: Ett lätt och torrt rött vin.