”Husmanskost”
med finess – lektion 1
Huvudrätt
Salsafylld
fläskfilé med Hasselbach-potatis och rödvinssås
Salsafylld
fläskfilé - 4 personer
-
600-800
g fläskfilé
-
1
msk kapris
-
1
dl hackad persilja
-
2-3
vitlöksklyftor
-
½
dl god olivolja (Vierge Extra)
-
2
msk saft av färsk citron
-
2
msk margarin eller smör
-
4
soltorkade hackade tomater
-
Salt
och peppar
Börja
med att mixa en salsa av kapris, persilja, soltorkad tomat, vitlök och olja.
Smaka av med citronsaft (citroner är olika i smak).
Skär
bort senor och fett på fläskfilén Skär upp köttet längs med och platta det
ut till en stor ”kaka”.
Bred på salsan, rulla ihop och snöra dem med hushållssnöra.
Smält smör/margarin i en panna och bryn köttet runt om. Färdigstekas i ugn
vid 175o i 20-25 minuter.
Servera köttet i skivor med rödvinssås, hasselbachpotatis och smörslungad
brysselkål.
Rödvinssås
- 4 personer
Bassås:
Brun grundsås
Bryn
smör/margarin. Häll i mjölet och låt det bryna lätt. Tillsätt sky/buljong
lite i taget och låt såsen koka 3-5 minuter.
Rödvinet kokas in till hälften med hackad schalottenlök. Brunsåsen tillsättes.
Såsen kokas några minuter och kan ev. passeras i sikt.
Hasselbachpotatis
- 4 personer
Sätt
ugnen på 225 gr. . Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt
igenom. Det går lätt om man lägger dem i en stor slev !
Lägg potatisarna på ett smort ugnssäkert fat eller i en långpanna.
Pensla dem med smält smör/margarin och strö salt, peppar och ströbröd över
dem. Bakas ca. 45 minuter i ugnen till de har blivit ljusbruna.
Såsen kokas några minuter och kan ev. passeras i sikt.
Vinförslag: Ett lätt och torrt rött vin.
|