”Husmanskost” med finess – lektion 2

Förrätt: Provencalsk löksoppa med gratinerade ostcroûtonger

Provencalsk löksoppa

4 personer 

  • 4 halvstora lökar

  • 25 g smör

  • 1 burk krossade tomater

  • 1 liter hönsbuljong

  • 4 klyftor vitlök

  • 1 tsk basilika

  • ½ tsk mejram

  • 1 lagerblad

  • Salt och peppar

1.   Skala lökarna och hacka dem grovt.

2.   Varm smöret i en gryta och steka löken här i ca. 10 minuter.

3.   Tillsätt de krossade tomaterna, hackad (ej krossad) vitlök, örtkryddorna och buljongen.

4.   Låt soppan koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.

5.   Tillsätt salt och peppar.

Ostcroûtonger

4 personer 

  • 4 skivor dagsgammalt osötat vitt bröd

  • 50 g smör

  • 4 skivor ost

  • paprikapulver

1.   Skär ut brödet med ett glas (ca 7 cm i diameter)

2.   Varm upp smöret i en stekpanna och bryn brödet på bägge sidor. Tag av dem från pannan och låt svalna.

3.   Lägg osten på brödet och strö över paprikapulvret.

4.   Gratinera dem i varm ugn tills de blivit gyllenbruna.

5.   Lägg ostcroûtongerna i soppan och servera med det samma.