”Husmanskost” med finess – lektion 3

Efterrätt

Toscaäpplen                4 personer

  • 4 äpplen eller 8 äppelhalvor

Toscaglasyr:

  • 1 dl sötmandel, nötkärnor eller 50 g flagad mandel

  • 50 g smör 

  • 3/4 dl socker

  • 1 msk vetemjöl

  • 2 msk mjölk

Sockerlag:

  • 4 dl vatten

  • 1 dl socker

  • pressad citron

  1. Koka vatten och socker ett par minuter. Tillsätt gärna lite pressad citron, frukten blir då friskare i smaken och ljusare i färgen.

  2. Skala frukten, tag ur kärnhusen och dela äpplen. Koka dem ca. 2 min. i sockerlagen och lägg dem på ett ugnssäkert fat.

  3. Toscaglasyren:

  4. Hacka mandel eller nötter eller använd flagad mandel.

  5. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp under omrörning.

  6. Häll glasyren över frukten och grädda till ytan har fått vacker färg ca. 10 min.

  7. Servera dem ljumma med vaniljglass eller kall vispad grädde.