”Husmanskost” med finess – lektion 4

Förrätt: Tomatpaj med fetaost

6 personer 

  • Smördeg ca. 2 plattor

  • 4-5 mogna tomater (kvisttomater är godast)

  • 2 msk tomatkoncentrat (ALDRIG KETCHUP)

  • 2 msk hackat basilikum eller 1 msk Herbes de Provence

  • 2 msk olivolja

  • 1 klyft vitlök

  • Lite timjan

  • Lite socker

  • Salt och peppar

  • Olja till pensling

  • Fetaost, getost eller annan ost efter önskemål 

1.   Blanda ihop tomatkoncentrat, basilikum, olivolja och vitlök.

2.   Klä en pajform (24cm) med smördeg. Skall kävlas till ca. ½ tjocklek. Pricka degen med en gaffel.

3.   Pensla tomatblandningen på smördegen

4.   Skiva tomaterna och lägg dem på smördegen. Pensla med olivolja, drös med socker, salt och peppar.

5.   Gräddas i ugnen 25-30 min. vid 220-240 gr. Efter 15 minuter penslas tomaterna åter med olivolja och drösas med ost och gräddes klar.

PS: Finns på www.alebo.se/matkurs