”Husmanskost” med finess – lektion 4

Huvudrätt 

Skomakarlåda 

 4 personer 

  • 600 g ryggbiff

  • 8 skivor bacon

  • salt och peppar

  • ev. köttbuljong

Till potatismos

  • 1 kg potatis

  • 1 tsk salt

  • 1 krm nymald vitpeppar

  • 30 g smör

  • 3 dl kaffegrädde

  • 1 stort knippe gräslök, finhackat

Persiljesmör

  • 125 g smör

  • 1 msk citronsaft

  • Salt och peppar

  • 2 msk hackad persilja

1.   Skala potatisen, skär dem i mindre bitar och koka dem i lättsaltat vatten 10-12 minuter. Pressa dem genom potatispress eller mosa på annat sätt. Tillsätt salt, vitpeppar och smör.

2.   Koka upp grädden. Vispa ner denna i potatisen och arbeta till ett luftigt mos. Blanda i den finhackade gräslöken.

3.   Hetta upp en stekpanna. Stek baconet. Stek ryggbiffarna, lätt bankade, i samma fett. Salta och peppra. Vispa eventuellt ur pannan med lite köttbuljong och red skyn.

4.   Rör rumsvarmt smör med citronsaft, salt, peppar och persilja. Sprits smörrosor med en gräddspritsar eller lägg smöret på bakplåtspapper eller plast och rulla det. Lägg det i kylskåpet ca. 1 timme före servering.

5.   Biffen serveras med potatismos, någon kokt grönsak, en skiva persiljesmör och lite sky.