Kinaresan - en kort rapport i text och bilder      
(vid pennan: Bitte Rosén Nilsson och Mette Dich)

En blandad grupp från Hylte Kommun var på studieresa till Panzhihua i Kina i april 2002. Med på resan var (från vänster):
Carl-Göran Bengtsson, teknisk chef, Hylte Kommun
Bo Tengnäs, Naturbruk AB
Christer Johansson, Kultur- & Fritidschef, Hylte Kommun
Bitte Rosén Nilsson, Agenda 21 samordnare, Hylte Kommun
Mette Dich, hotellägare, Alebo Pensionat
Håkan Dagsgård, politiker och företagare
Åsa Montan, journalist, Hallandsposten
Björn Lood, Nissans Vattenvårdsförbund
Kenneth Svensson, Kommunchef, Hylte Kommun
Ulf Ivarsson (ej i bild), Högskolan i Halmstad
Leif Nordin (ej i bild), Högskolan i Halmstad

Resan gick från Landvetter till Kastrup, vidare till Bangkok och därifrån till Kunming i Kina. Kunming (se bild ovan) visade sig vara en modern storstad med inslag av gammal kinesisk kultur. Därifrån gick resan till vårt slutmål Panzhihua i sydvästra Kina. Det är en resa genom 427 tunnlar och över 653 broar !   (se karta). Hela resan tog allt som allt 37 timmar. Nästa år beräknar man ha flygplats i Panzhihua klar, vilket kommer att korta ner restiden med åtskilliga timmar.

Maten i Kina var fantastisk med många små rätter till varje måltid. Alla lärde vi oss snart att hantera pinnar istället för kniv och gaffel - inte så svårt som man kan tro.

Studiebesöken inleddes med ett besök på Panzhihuas museum och utställningshall som låg på en höjd med utsikt över staden. Där blev vi invigda i stadens visionsarbete att bli en blomstrande trädgårdsstad. Hur detta skulle se ut hade visualiserats med hjälp av ett imponerande modellbygge och bildspel.

Nästa dag besökte vi stålverket som är den dominerande industrin idag. Titan och vanadin är dock två andra värdefulla naturtillgångar i området och industrin kring dessa är något man satsar på för framtiden.

Vi fick också tillfälle att besöka det stora vattenkraftverket Ertan som ligger några mil uppströms Panzhihua. Man producerar 550 megawatt i var och en av de 6 turbinerna, vilket motsvarar c:a 15% av Sveriges totala elförbrukning.

Tack vara sitt geografiska läge och en historisk bakgrund där inlandsis trängt ner växtlighet på breddgrader där de normalt sett inte brukar befinna sig så har områderna runt Panzhihua ett rikt växt- och  djurliv. Staden ligger i den subtropiska delen av Kina och i ett bergigt område. Detta bidrar ytterligare till den biologiska mångfall. I Panzhihua finns unika arter av cykador (kottepalmer). En parkanläggning för bevarande och uppvisning av dessa har anlagts på en av Panzhihuas höjder. Ett välbesökt ställe av stadens invånare.

Besök på Panzhihuas avfallsanläggning där metall och hårdplast sorterades bort för återvinning. Det organiska avfallet rötades och torkades av rökgaserna från de brännbara soporna till pellets som användes som gödsel.

Här anläggs ett reningsverk för stadens avlopp



På en konferens- och semesteranläggning i anslutning till varma källor bjöds vi på några timmars avkoppling och bad på söndagen.

Utsikt från hotellfönstret i Panzhihua, en stad med endast 37 års historia !

Bevattningskanaler förser det intensiva jordbruket i dalgångarna med vatten.

"Grain for green" heter ett projekt där befolkningen får ersättning i form av pengar och spannmål för att plantera träd på erosionsutsatta marker istället för att odla ettåriga grödor,. På bilden ser vi en granatäppelodling. I Kina satsar man på arbetskrävande grödor som ger värdefull avkastning t.ex. frukt, grönsaker och silke.

Besök på en kinesisk mjölkgård med 260 kor. Medelavkastning c:a 4500 kg per ko och år. Utfodring av kraftfoder i kombination med blast från sockerrör och sötpotatis samt torkat gräs. Komjölken är c:a 4 gångar så dyr som sojamjölken som är den vanligaste måltidsdrycken i Kina.



Kaligrafi och traditionell kinesisk konst fick vi en uppvisning av. Kanske något att visa i Konstnärsbyn i Rydöbruk i framtiden ?

Vi besökte Panzhihuas universitet och fick i en diskussion med utbildningsansvariga reda på att 1999 genomfördes obligatorisk 9-årig grundskola i Panzhihua. 99,7 % av barnen i staden och 97,4 % på landsbygden går i skola och är läskunniga idag. 69% av alla barn går på dagis och man jobbar på samma sätt som i Sverige med att profilera sina skolor och förskolor. Det fanns t.ex. 10 skolor med miljöprofil och vi besökte en förskola med inriktning på konst och gymnastik/idrott. Man satsar nu på engelskaundervisning från 4-5 års ålder.

Primärvården är väl utbygd i Panzhihua och alla som har behov av det får behandling. Man har 24 sjukhus mod olika inriktning med både traditionellt kinesiska och med västerländska behandlingsmetoder. Eftersom man har svårigheter med transporten till och från Panzhihua idag så måste alla behandlingar kunna utföres på plats. Man klarar idag att utföra en rad olika kirurgiska ingrepp som byte av hjärtklaffar, by pass operationer, njurtransplantationer samt neurologiska ingrepp. Teknik med teleoperationer har också provats.

Mycket arbete läggs ner på att återbeskoga bergssluttningarna runt Panzhihua.



Vi fick tillfälle att studera den kinesiska matlagningskonsten på nära håll. Matlagningen i Kina är mycket arbetskrävande. Man lägger mycket vikt vid färg, form och matens utseende. Man lagar mycket av maten från grunden. Här ser vi hur man tillverkar nudlar för hand.

Våra kinesiska vänner som var med oss under resan.

Den sista dagen besökte vi de gamla delarna av staden Kunming.

Undertecknande av avtal för fortsatt samarbete mellan Hylte Kommun och Panzhihua City.

Don't forget to update when you come back to this page  Glöm inte att uppdatera när du återvänder till denna sida

Editor: Alebo Webproduction    All text and graphics are © of the individual that has produced it.
It can freely be used and copied for personal use. For all other use you can make a request to the webmaster.
New material, good ideas, comments etc. you can mail to this adress.